fbpx

– En ledare på isen, för att jag tar för mig och ger alltid hundra procent och tävlar i alla situationer. Det säger Linus Lööf, hockeyspelare för Färjestad BK U20.

Lööf var runt sju år när han började att spela ishockey för moderklubben Färjestad BK. Han fångade snabbt intresse, eftersom han fick mycket kompisar och glädje av sporten. I början tyckte han inte att han var en av de bästa, men med åren utvecklades han. Lööf har spelat för moderklubben ända sedan barnsben och han beskriver det som en berg och dalbana.

-Det har gått upp och ner, på grund av skador som har kommit. Jag fick en knäskada i U15 året och var borta en hel säsong och sedan förra året var jag med om en hjärnskakning och en hel säsong uteblev vilket var tufft och riktigt tråkigt då man missar att visa upp sig.

Sedan har Lööf och sin 02 kull varit med om en del medgångar då de vann väldigt många cuper längs resan, bland annat Lions cup, Scandinavium cup och så vidare. En av Lööfs bästa minne är när de vinner U16 guld och den andra är SHL debuten.
-SM guld är något man strävar efter varje säsong och vinna och då fick vi göra det med vårt lag som sedan skulle splittras samma säsong, säger han och fortsätter:
-A laget är ett mål man haft, vilket jag tyckte var väldigt roligt.

Lööf har även vunnit SM silver i J18 och har dessutom merit i landslaget. Han berättar att han alltid spelat i ett bra lag och anser sig själv vara en ledande spelare. I dagens läge har han fått testa på att spela för en annan klubb vid namn Linden hockey och detta säger Lööf om det:

– Spelmässigt kanske inte den största utvecklingen utan det handlar mer om nya erfarenheter att spela i en annan klubb och få en större inblick på seniornivå. Framförallt kul och få spela mycket och kunna bidra med det man är bra på.

 

Motgång
Det tuffaste Lööf har fått uppleva under sin karriär är skadorna.
-Skadan som inträffade förra säsongen medförde den tuffaste säsongen
hittills samt den tuffaste perioden i mitt liv.

Hur hanterade du det?
-Fick hjälp av många olika personer både nära och folk utifrån. Försöka tänka så positivt som möjligt även fast det är tufft. Hålla huvudet högt och tänka på andra saker.

Juniorhockey
Lööf valde Färjestad BK som hockeygymnasium, eftersom han tycker att det är en bra förening att utvecklas i och att kunna bo hemma samtidigt. Junior hockey har bidragit väldigt mycket för honom både på och utanför isen.

Enligt Linus består livet mycket av hockey och det är kul med all gemenskap och skoj man får utav sporten. Klubben stärker en som spelare men även som person utanför hockeyn.
-Färjestad BK hjälper en om man mår dåligt utanför, men man får även hjälp med skillsen på isen, berättar Lööf.
Han berättar även att han tycker att det finns en speciell kultur inom ishockeyn, men att det är viktigt att kunna hänga med kompisar som inte spelar ishockey också.

Vad motiverar dig att spela hockey på denna nivå?
-Jag tycker att det är sjukt kul!

Lööf fortsätter:

-Det är för att jag vill ta mig någonstans i livet och när man lägger ned så mycket tid på något, så vill man kunna leva på det och då krävs att man lägger ned den tiden som behövs.

Största besvikelse du tagit del av din karriär hittills?
-Under J18 när vi förlorade i finalen, men även skadan förra året trots att det inte är ens eget fel, men någonstans kommer det tankar och känslor att man undrar om man kunde gjort något för att undvika skadan.

Vad skulle du ge för tips till dig själv?
Det är att blicka framåt och om några år kommer den skadan att inte ha någon betydelse alls i det stora hela, säger han och fortsätter om silvret:
-När det har gått lite tid, så tänker man efter och då tänker man att silver inte är så dåligt heller även fast man vill vinna såklart.

 

Snabba frågor:

Har du något intresse utanför hockeyn?
-Hänga med kompisar och jag gillar alla sorters sporter.

Favoritmaträtt?
Pizza

Favorit hockeyspelare?
-Peter Forsberg, han är bra och första spelaren jag kände till när jag började att spela hockey.

Vad är din bästaegenskap?
-En ledare på isen, för att jag tar för mig och ger alltid hundra procent och tävlar i alla situationer.

Vad innebär framgång för dig?
-Alltid ge hundra procent till där man vill.

 

Av: Ellie Lynch