fbpx

Tina Kling Westerlind

Hon är en av de första du träffar när du som barn eller förälder blir en del av Färjestad BK som förening. Tina Kling Westerlind är ledare för Ture Vargs Skridskoskola, Tre Kronors Hockeyskola och en av säsongens nya aktiviteter FBK Girls. Med otrolig energi och ett engagemang i att göra ishockey lättare tillgängligt för alla, har hon en mycket viktig roll i föreningen. Hon har den senaste tiden både tilldelats ett stipendium från Englunds fond utdelat av Svenska Ishockeyförbundet, beviljats ishockeyutrustningar till barn från Skoda hockeyfonden och förlängt sitt kontrakt som ledare i Färjestads BK.

Englunds fond har som syfte att “arbeta aktivt för att göra vår idrott tillgänglig för fler och alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning, får alla vara med i vår verksamhet.”. Tina tilldelades stipendiet för sitt arbete inom ungdomsishockeyn och utveckling av flickishockeyn i Färjestad BK, “för att göra sport mer tillgänglig för alla barn” som hon uttrycker det.

Motiveringen löd:
“Tina är en positiv och glad tjej som bara genom sin närvaro sprider glädje och energi samt är grym på att entusiasmera folk i sin omgivning. Hon har ett fantastiskt förhållningssätt till alla människor och är en av grundbultarna i Färjestads Tre Kronors Hockeyskolaverksamhet. Hon ställer också alltid upp då man ber henne hjälpa till eller fixa något, tex kring TKH Dagen eller TKH2. Tina var också den som till största del var drivande i att det skulle bli ett TKH Winter Classic. När det sen genomfördes så klaffade allt perfekt och med tanke på att det var 250 barn, 50 ledare och 5–600 anhöriga så var det mycket imponerande! När man sedan adderar att hon gör samma fantastiska jobb i skolan på dagtid så förstår man kanske vilken kraftinsats som hon gör! Tina är därför en otroligt värdig vinnare av detta pris.

Hon berättar i en intervju att det har varit en hektisk säsong med uppstarten av FBK Girls och att hon nu bara siktar på att utveckla verksamheten ännu mer. “Jag är lycklig! Jag är stolt! OCH jag är ödmjuk tacksam för alla grymma barn jag har glädjen att få träffa genom mitt uppdrag. Det är för er jag gör detta! Och jag längtar redan till säsongen 21/22” skriver tina efter den senaste tidens uppmärksammanden av det arbete som hon är en del av.

“Vi är alla unika! Det är inget speciellt med mig, förutom att jag är jag och att fler behöver ta steget fram och bidra till att vi får en mångfald bland ledare, eftersom att det är vi ledare som är förebilder för de små”, det säger Tina Kling Westerlind hockey ledare i Färjestad BK.

För fyra år sedan började Tinas Kling Westerlind sin resa som hockeyledare genom en enda knapptryckning, när hon anmälde sig som ledare till Ture Varg hockeyskola. Hon har haft stort engagemang och lagt ner oerhört mycket av sin egna tid för att förbättra dam- och barn hockeyn. Genom sin stönighet och sin förmåga att inte ge upp, har detta resulterat i att hon har utvecklat verksamheten och bidragit till initiativ för att öka tillgängligheten av ishockey för barna, oavsett kön eller bakgrund.

– Att det var jag som skulle ställa upp som ledare på isen var helt ett beslut utifrån ett jämställdhetsperspektiv, att majoriteten av de som hjälper till på isen är pappor. Då sade jag “hur svårt kan det vara med små barn som lär sig att åka skridskor?”

Westerlind Kling såg att det fanns ett stort behov av kvinnor i verksamheten. Bland annat är nu Silje Holös huvudcoach för damernas A-lag och Westerlind är barnledare, utöver det är det väldigt få kvinnor som är ledare på det sättet.

 

I den första ledargruppen som jag var med i för fyra år sedan, så märktes det ganska tydligt att de som fick frågan om ledaruppdrag var sådana som hade spelat hockey tidigare”

Enligt Tina är inte barnverksamheten i behov av ledare med endast hockeybakgrund. Pedagogisk bakgrund är också viktigt. Till en början ska kidsen lära sig att gå och stå på isen till och sedan lära sig åka. Det handlar ingenting om teknik, skills eller passnings vinklar, utan kanske mer om att lära sig passa pucken överhuvudtaget.

-Hårt arbete ska löna sig! Och jag är tacksam för stipendiet, men jag gör arbetet oavsett om det skulle löna sig eller inte. I det ideella får jag belöning varje söndag, när jag sitter och dricker kaffe med vaktmästaren och sedan får träffa barnen och deras vårdnadshavare.

Under de senaste fyra åren har Tina Westerlind Kling försökt bygga upp någonting. De som tränade i Ture Varg för fyra år sedan tränar samma sak detta år, så att allt bygger på kontinuitet. TKH ska heller inte träna som Ture Varg utan det ska bygga på varandra och en progression är viktig.

Westerlind Klings finaste minne som hockeytränare har varit de enkla stunderna, till exempel när ett av barnen glidit fram på isen och berättat att de tappat en tand.

– Vid fem års ålder ger de så mycket utav sig själva. Vissa barn kan dock vara blygare än andra, men får man relationer med dem eller kontakten, så är det som små solstrålar som åker runt på isen, berättar Tina.

Skoda hockeyfonden

Under sin tid som ledare har Westerlind Kling fått igenom en del förändringar, bland annat har hon fått fem hockeykit beviljade från Skoda hockeyfonden. Dessa ska lånas ut för de barn som behöver det. Hon har lyckats med detta genom att vara fräck, ta plats och våga fråga. 

Tina är uppvuxen i Åmotfors, ett litet samhälle i Västra Värmland och därför är det extra viktigt för henne att man känner gemenskap i hallen och att alla hälsar på varandra.

-Detta kan även va en anledning till varför jag gillar att grilla så mycket korv. Det är så jag är uppvuxen, barnen måste bli kompis med varandra, föräldrarna och ledarna. Vi måste också tycka att det är kul. Man vill inte träffa främlingar varje vecka utan vi måste veta lite om varandra.

Hon fortsätter:
-Jag har haft julavslutningar med över hundra barn på isen. Jag har bjudit hit klubbar från Värmland. Jag har gjort mycket som krävs mer än vad man vanligtvis gjort som ideell ledare. Men det är för att jag tycker att det är kul!

Men hon har också ställt krav på verksamheten:
-Det måste finnas istider, möjlighet att köpa saker eller att jag fick ett eget förråd.

Uppstartandet av FBK GIRLS

En ny aktivitet i föreningen. Där tjejer får chansen att träna hockey i en timme varje fredag, det är verkligheten idag, men det fanns inte innan Westerlind Kling krävde det. Tidigare har det funnits tjejhockey-dagar i Värmland, med över hundra tjejer på isen.

Berätta mer om tre kronors hockeyskola och varför fler ska delta?

-Barn behöver varierad och mångsidig träning, de behöver hålla på med flera olika sporter. Skridskoskola är bra för den motoriska färdigheten även om de inte blir hockeyproffs när de blir stora, är det nyttigt att lära sig hålla balansen och fokusera på flera saker.

Berätta mer om olika aktiviteter du anordnat?

-Förra året anordnade jag Winter Classic på Tingvalla, där vi hade 250 barn från nästan alla värmländska hockeyföreningar. Året innan det var det julavslutningen inne i Löfbergs arena, när vi hade Kil på besök. Under tidigare år var Nora och Charlottenberg på besök. 

-Våra avslutningar är grädde på moset då vi grillar korv utanför Ice arena. Genom extra sakerna får man ännu mer boost för nästa halvår, men får både uppstarten och avslutningarna.

Hur hoppas du att allt detta utvecklar sig inom 5 år?

-Att fler kvinnor och fler kvinnor är delaktiga i utvecklingen av hockey. Att det ska synas en mångfald i både kön och etnicitet på isen och där är vi väldigt underrepresenterade med tanke på att det finns en väldig mångfald i samhället som stort- men väldigt blekt ute på isen. Men också att fler tjejer stannar kvar i högre grupper så de inte slutar i tioårsåldern, vilket är vad statistiken säger, säger Westerlind och fortsätter: 

-Vi är alla unika, det är inget speciellt med mig förutom att jag är jag och att fler behöver ta steget fram och faktiskt bidra till att vi får en mångfald bland ledare, för att det är vi ledare som är förebilder för de små. Femåringar tror att jag är hockeyproffs och det får dom tro, men det jag förmedlar är att de kommer bli duktigare på skridskor än mig. 

– Och hur jag ser på mig själv och min framtid inom hockeyn är att jag kommer fortsätta som ledare så länge jag tycker det är kul och så länge FBK vill att jag fortsätter. Jag hoppas starta två lag till hösten. Ett med tjejer i lägre åldrar och ett för kärringar i min egen ålder, så framtiden ser ljus ut.

Vi vill rikta ett tack från oss i FBK Akademien till dig Tina, för ditt fina arbete, energin du delar med dig av och för att du får saker att hända.

 

Av: Ellie Lynch och Erik Rubenson

Foto: Emelie Blum och Erik Rubenson