fbpx

Den kommande säsongen återvänder Jonathan Andersson till sin moderklubb. Han har valt att ta en annan spännande väg. Jonte som spelat för Färjestad BK J20 berättar om sin syn på att spela ishockey och hur det påverkar andra delar av livet. Hur det var att helt plötsligt, från ett nederlag, få flytta till den stora klubben och sedan välja att flytta hem igen.

Jonathan “Jonte” Andersson var runt fyra år när hans mamma tog med honom till hallen i Åmål, där han lärde sig att åka skridskor, och började sedan i ett knattelag vid femårsåldern. Han fortsatte med hockey på grund av glädjen och gemenskapen han fick utav sporten. I Åmål fick han chansen att spela med de äldre killarna och fick mycket övning. I moderklubben skrev han sitt första A -lagskontrakt. Andersson valde i slutet av U16-året att flytta till Färjestad BK. Samma år vann han U16 SM-guld med Färjestad BK.

-Det var det roligaste året jag spelat hockey, berättar Andersson och fortsätter:

-Trots att jag bara hade spelat en kort tid i Färjestad BK, så lärde jag känna de andra spelarna på kort tid innan vi vann guldet tillsammans.

Sedan inför J18 året erbjöd Färjestad BK honom en plats till hockeygymnasiet. Säsongen därpå vann Andersson J18 silver med Färjestad BK. Säsong 2020/21 var en speciell säsong, då U20-serien lades ned på grund av restriktioner efter COVID-19. Till kommande säsong kommer Andersson att återvända till Åmål.

Tuffare minnen

Jonte anser att perioden när han sökte hockeygymnasium var tuff. Andersson kommer ifrån en rätt liten klubb i Åmål och han tror att det är svårare att bli sedd då. Den perioden var ångestfylld för honom och det hjälpte inte när klubben han trodde att han skulle spela i kommande säsong inte antog honom.  

-När jag sökte hockeygymnasium, så var jag antagen till ett gymnasium och dagen innan det stängde, så sade de nej och då blev jag jättebesviken och trodde att min hockeykarriär var över.

Detta var innan Färjestad BK hade hört av sig till Andersson och sedan fick han förfrågan från Färjestad BK och antog erbjudandet.

 Vad är dina tips till dig själv utifrån det du vet nu?

– Oroa dig inte så mycket, för allt löser sig i slutändan. Oavsett om jag inte hade kommit in här hade jag kunnat bli antagen på ett annat ställe och fortsatt min utveckling där. Sedan skulle jag kunnat komma till Färjestad.

 Hockeyns bidragande 

Andersson valde att gå på Färjestads hockeygymnasium och har lärt sig mycket under åren, bland annat att allt inte handlar om hockeyn, men också om kost och träning. Hockeyn har bidragit med mycket känslor. 

-Går det bra så är det oftast att allt går bra, men går det dåligt så påverkar det andra delar av livet. 

Han fortsätter:

-På senare dagar har man blivit bättre på att skilja hockey från det vardagliga livet och det är väldigt viktigt. 

-Jag skulle inte vara jätteannorlunda, men nu har man ju mer rutiner med att äta bra, sova mycket, fler saker i vardagen som ser annorlunda ut och lärt känna dem man har. Att spela hockey blir värt det när man får ta del av sådan glädje.

Snabba frågor:

Intressen utanför hockeyn?

-Trav, träna, hänga med kompisar och dataspel.

Vem är din förebild?

-När jag var mindre såg jag väldigt mycket upp till min storebror och några i hans lag som jag försökte att efterlikna väldigt mycket och åkte alltid med och kollade på hans matcher. 

Favorit maträtt?

-Hamburgare eller sushi.

Favoritlåt?

-Första klass – Einar.

Favorithockeyspelare?

-Alex Ovechkin, han är skicklig och jag har alltid gillat hans spelstil.

Beskriv dig själv med en egenskap?

-Social och har lätt med att lära känna nya personer.

Vad innebär framgång för dig?

-Att man känner av framgången och man jämför sig inte med andra och att man känner att man lyckas med något och känner sig nöjd över det.

Av: Ellie Lynch

Foto: Kjell Norlin och Emelie Larsson