fbpx

-Han förstod mig och min vinnarskalle, jämfört med många andra ledare som skällt på mig för att jag velat vinna och det har fått mig att förstå att alla inte är likadana och att det är okej att man hanterar saker på olika sätt och man måste få göra det, det säger Johan Ekberg hockeyspelare för Färjestad BK U20.

Johan Ekberg var sex år när han började spela knattehockey i moderklubben Färjestad BK. På den tiden fanns det två lag Färjestad BK och Skåre, men detta ändrades dock under U12 året och lagen sammanslogs till ett gemensamt lag “Färjestad BK”. Ekberg fortsatte med hockeyn, eftersom att det var kul med all gemenskap och själva sporten att det var så intensivt.

-Jag tyckte om att få adrenalin på isen varje dag, man mådde bra efteråt, berättar Ekberg.

I övrigt deltog han även i fotboll, innebandy, längdåkning och orientering, men dessa sporter valdes bort under U16 året när han valde att satsa på hockeyn och började på Färjestad BK hockeygymnasium. 

Johan Ekberg och sin årskull 02 vann många roliga cuper och turneringar på vägen, bland annat Lions cup, GIKEN (världens största U14 turnering), U16 SM guld. Utöver dessa meriter har Ekberg varit tv pucks kapten och även vunnit J18 silver. Under intervjun får Ekberg ett nostalgiskt ögonblick och minns alla hockey minnen han har tillsammans med sina vänner och berättar att killarna alltid brukade prata ihop sig innan en turnering och bestämde att de skulle vinna!  

Att spela hockey har lärt Ekberg att ta ansvar för sin kropp, äta bra och följa dagliga rutiner. Enligt Johan kan man heller inte vara ute på stan sent på kvällarna eller liknande utan det är viktigt med sunda vanor för att orka med och träna på den nivån! 

-Jag följer detta för att man har uppsatta mål och vill ta sig så långt som möjligt. Uppleva dem här stora vinsterna som får en att drivas framåt tillsammans, sedan också gemenskapen att det är roligt att hålla på blir det värt det, berättar han. 

Färjestad BK

Varför valde du Färjestad BK som hockeygymnasium?

-Tyckte det var skönt att vara kvar nära hemma. Jag fick chansen att spela här så det kändes självklart och jag var nöjd med klubben sedan tidigare!

Färjestad BK har varit med och format Ekbergs värderingar och hur han tänker kring livet och liknande och detta säger han om det:

-Man ser på människor på ett bra sätt och alla är lika mycket värda oavsett vilket ursprung eller kön en människa har. 

Johan pratar också om vikten om att ta hand om människor runt omkring sig, både i skolan men också i laget.

“Jag bryr mig om andra, att inte lämna någon utanför eller alltid försöka få med alla. För man vet själv hur det är att bli utlämnad och därför är det viktigt att få med alla så att man har roligt tillsammans. Särskilt om det kommer någon ny i gruppen, att man tar hand om den.”

Vad får dig att leva och rutinerat följa hockey livsstilen?

-Det är glädjen, att man känner att man uppnår någonting, det är den man strävar efter när man spelar. Utifrån är det en stor press att vi ska lyckas, särskilt i en stor förening och framförallt när det är så många som blir borta kallade är pressen större, för att prestera för att få vara kvar. 

Vad har du för tips till unga hockeyspelare?

-Viktigt att hitta olika intressen vid sidan av hockey också så att man inte tänker på hockey bara hela tiden, då kan det lätt bli att pressen tar över och att det blir en dålig press istället för en bra press.

Ekbergs förebild

Johan anser att det är viktigt med bra ledare inom en verksamhet. Han berättar lite extra om en ledare som var hans gamla fotbollstränare vid namn Jonas Gräsberg som han anser är en förebild, detta säger han om det:

“Jonas Gräsberg förstod mig och min vinnarskalle, jämfört med många andra ledare som har skällt på mig för att jag velat vinna, så accepterade han det och det har fått mig att förstå att alla inte är likadana och att det är okej att man hanterar saker på olika sätt och man måste få göra det.”

Snabba frågor:

Intresse utanför hockeyn? –Jag gillar att spela golf och vara med kompisar.

Vad är din största besvikelse hittills? -När vi åkte ut så pass i tidigt i tv pucken.

Hur hanterade du den besvikelsen? -Genom att träna på hårdare och sedan fick vi våran revansch när vi vann SM guld.

Favorit motto? “Ha kul, om man inte har kul kommer man aldrig att komma någonstans”

Favoritmaträtt? -Hamburgare.

Favoritlåt? American teen- Khalid

Favorit hockeyspelare? -Sidney Crosby, han spelar i mitt favoritlag Pittsburgh, så det blivit naturligt då han är stjärnan i det laget.

Vad innebär framgång för dig? “Uppnå målen man har satt upp och göra det tillsammans som ett lag.”

 

Av: Ellie Lynch

Foto: Kjell Norlin