fbpx

Jag hoppas att vi har vänt den trenden, att vi tar tillbaka barnen till ishockeyn igen. Detta säger Thomas Rhodin som är sportchef inom Färjestad BK. 

FBK Akademien innefattar dam, junior, ungdom och de olika utvecklingsverksamheterna. Rhodin hoppas att juniorverksamheten i framtiden ska kunna utbilda ytterligare spelare till A-laget och att man samtidigt breddar verksamheten ytterligare. 

Thomas Rhodin, även kallad för Totto, är ett välkänt ansikte inom hockeyvärlden. Han har bland annat spelat 14 säsonger för Färjestad BK och har även varit tränare upp till U16nivå. Utöver ishockeyn, så har Rhodin tidigare i sin karriär jobbat på Löfbergs.  

I den nylanserade Akademien så kommer Thomas att ha ett större ansvar för sportdelen än vad han haft tidigare. Det handlar om scouting både på Alags nivå, men även på juniornivå, vilket jag tycker ska bli fantastiskt kul, säger Rhodin. 

Vad kan förbättras inom ishockey? Vad kan stå i vägen för utveckling?

  • Vi kan bli lite tydligare med arbetsfördelningen dels inom juniorgruppen, men även inom hela klubben och därmed spetsa till oss ännu mer. En viktig del är att de unga lagen, där föräldrar är ansvariga, får den utbildning som krävs för att sprida rätt kunskap till de unga spelarna 

 

 Vad kommer det att leda till? 

  • Detta kommer resultera i att fler barn tycker hockeyn är kul, men samtidigt blir utbildade. Anledningen till att detta är viktigt är för att vissa årgångar står tomma och vi vill få in fler barn till sporten. 

 

Vad kan utvecklas inom juniorhockeyn? Vad finns det för lösningar? 

  • Frigöra tid för noggrann scouting av vilka man tar in, men även utbilda de barn och ungdomar som vi redan har på ett lite annorlunda sätt. Vi behöver hjälpa små klubbar i Värmland och även där underlätta för värmländska föreningar att kunna utbilda spelare. 

 

Vad är syftet och målet med Akademien? 

  • Syftet och målet i mina ögon är egentligen att bli ännu bättre och ännu starkare än vad vi är idag, det tror jag man gör genom att få tydliga roller. Viktigt att poängtera är att vi ligger i framkant i Sverige, men man kan aldrig sitta still. Det är viktigt att vi alla känner ett stort förtroende, då växer man som individ. Små saker som kommer att göra det betydligt bättre. 

 

Vilket ansvar har Akademien i Färjestad BK och region för sporten och individerna? 

  • Den har ett jättestort ansvar för det jobbet som har gjorts och att ta ytterligare steg. Som jag sa, för hockeyVärmland så behöver vi ta krafttag där Färjestad BK trots allt är och ska ta ansvar för att vara loket i Värmland. Vi behöver hjälpa till betydligt bättre än vad vi gör idag. Färjestad BK är den största klubben och ska visa vägen. Vi behöver gemensamt med de andra föreningarna hjälpas åt att sprida kunskap och få in mer spelare till hockeyn, det är en jätteviktig sak. 

 

Om du får drömma, vad vill du att Akademien ska ha åstadkommit om 5 år? 

  • Dels att damhockeyn har vuxit, men även att man tydligt kan se att det har kommit in fler barn till ishockeyn. Det får inte se ut som det gör i vissa klubbar idag, att det är tomt i flera årgångar. Jag hoppas att vi har vänt den trenden, att vi tar tillbaka barnen till ishockeyn igenSedan hoppas jag att vi fortsätter att utbilda ännu fler spelare till våra representationslag. Att ha en organisation där våra fantastiska camper har vuxit ytterligare samt att vi har camper på fler ställen med ännu fler barn som kommer hit, det vore fantastiskt.

Skrivet av: Ellie Lynch 2020-09-09