fbpx

Vi behöver utveckla marknadsföringen och synliggöra damlaget än mer. Förhoppningsvis blir det bättre nu när vi får en tydligare plattform att verka inom, ett speciellt forum. Det säger Niclas Malmquist, damtränaren om den nystartade Akademien. 

FBK Akademien är en sammanslutning av olika verksamheter inom Färjestad BK, där bland annat dam, junior, ungdom och utveckling ingår. Malmquist hoppas på att damerna i framtiden ska kunna ha någon slags av egen juniorverksamhet. Niclas Malmquist har varit engagerad i hockey länge, både som tränare och spelare. I Kil fanns Niclas som tränare inom ungdomslagen men fanns även med och startade damlaget. Under förra säsongen fick Malmquist frågan om att komma till Färjestad BK där han nu är han inne på sin andra säsong.

I den nystartade Akademien kommer Malmquist ha rollen som damtränare och sportchef. Tanken är att jag blir sportsligt ansvarig på damsidan, berättar Malmquist. 

 

Vilka problem ser du inom ishockey? Vad kan stå i vägen för utveckling?

Det var en stor fråga det. Kikar vi på att ta nästa steg inom damlaget som idag är i Division 1 och där målet är att vi ska ta oss till SDHL, då krävs det ganska mycket utav spelarna i form av mer träning och mer resor. Dels så studerar och arbetar spelarna, bara där kan det då bli lite stökigt med mycket anpassning för spelarna. Generellt handlar det om hygiengrejer, som att träna med laget och finnas närvarande vid samlingar. Alltid är det inte så lätt eftersom det är vissa som jobbar kväll eller tidiga mornar vilket är hur logistiken ser ut för oss.  

 

Vad finns det för lösningar?

  • Det är så verkligheten ser ut och då manövrerar vi runt det, då kan det vara någon som är borta ibland och då får vi helt enkelt skruva lite på våra träningar. Ibland kanske vi inte kan göra de sakerna vi hade tänkt, utan då tar vi det nästa gång när vi vet att vi har full trupp. Detta handlar mer om planering och struktur.  

 

Vad är syftet och målet med Akademien i din värld? 

  • Syftet med Akademien är att vi har en tillhörighet med klara och fasta funktioner och positioner, det ser jag som en fördel. Vi får se vad det blir för fördelar med just damlaget, men historiskt sett och det jag har sett sedan jag kom, så tycker jag att vi får bra förutsättningar inom damlaget från klubbens sida. Vi behöver utveckla marknadsföringen och att synliggöra damlaget än mer. Förhoppningsvis blir det bättre nu när vi får en tydligare plattform att verka inom, ett speciellt forum. 

 

Vilket ansvar har Akademien i Färjestad BK och regionen för sporten och individerna? 

  • Vi ansvarar för de spelarna som vi tar in, för att utbilda dem och se till att vi hjälper dem i rätt riktning. Det jag tycker är viktigt är att vi ser människorna bakom utrustningen, det är en hockeyspelare som har känslor. Att man skapar en trygg miljö och förutsättningar för att individer ska växa. Det pratar vi väldigt mycket om med våra spelare, nämligen att det gör inget att ha en dålig dag, man ger så mycket man kan för just för dagen.  

 

Om du får drömma, vad vill du att Akademien ska ha åstadkommit om 5 år? 

  • Tittar man på hur juniorverksamheten fungerar bland tjejer, så finns det nästan ingen juniorverksamhet, utan flickorna hamnar i seniorverksamhet direkt. Det gör att man kanske inte får med sig alla färdigheter som behövs. Så jag skulle gärna drömma om att man hade ett utvecklingslag inom Färjestad BK som kan komplettera till ett lag i SDHL 

 

Varför anser du att detta är viktigt?  

  • Om man skulle göra en analogi mellan killarna och tjejerna, så är det som att tjejerna som är på U15-nivå siktar på A-laget, det finns liksom inget lag mitt emellan. 

 

Skrivet av: Ellie Lynch 2020-09-09