fbpx

Vi behöver lägga om fokuset till att öppna upp för mer breddidrott i syfte att få fler barn att idrotta och att idrotta längreDet säger Albin Tyllgren, huvudansvarig för den nystartade FBK Akademien.  

FBK Akademien är en paketering av verksamheterna inom dam, junior, ungdom och de olika utvecklingsverksamheterna. 
Albin Tyllgren kommer från början från Malmö, där han spelade ungdomshockey i Malmö Redhawks. Albin flyttade upp till Karlstad och Färjestad BK som 17-åring där han spelade med juniorerna, det vill säga U18 och U20Han har tidigare arbetat som säljare och butikschef hos teleoperatören 3 där han efter några år i Dalarna flyttade tillbaka till Karlstad för att studera nationalekonomi på Karlstads Universitet.  

den nystartade Akademien kommer Albin att ta ägandeskap för att driva utvecklingen framåt, främst när det gäller strukturer och större processerDels för oss själva inom Färjestad BK, men även för utvecklingen externt. Vi behöver arbeta med strukturer och utveckling i längre perspektiv och i större processer, gemensamt med andra, för att säkra framtiden inom idrott och ishockey, säger Tyllgren. 

Vilka problem ser du inom ishockey? Vad kan stå i vägen för utvecklingen?   

  • Det främsta hindret jag ser inom ishockey idag är fokuset på begreppen talang och elit. Dessa begrepp skapar en miljö där vi får färre barn som vill och kan delta inom idrott och ishockeyEffekten blir att vi får färre barn som deltar i lagen, både i regionen men till viss del även i Färjestad BK, det blir helt enkelt färre utövare ju äldre barnen blir. Vi har inte längre råd att tänka på det sättet. Vi behöver anpassa oss och fokusera mer på individen, säkerställa att alla får chansen att lyckas, anpassa träningar och matcher och inte minst uppmuntra till en allsidig idrott.  

 

Vilka risker ser du med det? 

  • Rent krasst, om får vi färre utövare så dör hockeyn på lång sikt utDetta är i min värld den största risken. Vi behöver lägga om fokuset till att öppna upp för mer breddidrott i syfte att få fler barn att idrotta och att idrotta längre. 

 

Vilka lösningar finns på problemet? 

  • Vi behöver se över vad som behöver göras och på vilka sätt som det ska genomföras. Generellt så saknas det ägandeskap eller någon som driver frågan framåt. Det är något jag kommer arbeta mycket med, att driva processer framåt och se till att saker faktiskt genomförs 

 

Vad är syftet och målet med Akademien?  

  • Målet med Akademien i stort är att utbilda spelare till våra representationslag, finna nya vägar för sportslig utveckling samt att stärka varumärket Färjestad BK. Vi behöver utbilda, utveckla och kommunicera inte bara till oss själv, utan även till människor och intressenter i vår omgivning.  

 

Vilket ansvar har Akademien för sporten och individerna?  

  • Jag tycker att Färjestad BK, dels i egenskap av en organisation som har väldigt många utövare samt medlemmar och intressenter, men även som varumärke betraktat inom idrottsvärlden har ett stort ansvar att driva frågor och se till att utveckling sker där det behövs. 

 

Om du får drömma om vad vill du att Akademien ska ha åstadkommit om 5 år, vad är det? 

  • Jag tycker att 5 år är ett för kort perspektiv. Jag vill säga att om 20-30 år så vill jag att FBK Akademien ska ha utbildat och stöttat individer till att bli framgångsrika och trygga samhällsmedborgare i vårt samhälle i stort, och inte bara inom Färjestad BK. 

 

Skrivet av: Ellie Lynch 2020-09-09