fbpx

Under helgen spelades den första upplagan av den nya damjuniorcupen för spelare födda 2003-2007. Turneringen som i grunden är ett initiativ från Nationella Damhockeyligan (Damettan) syftar till att skapa förutsättningar för unga tjejer att möta varandra, något som det tidigare inte funnits någon möjlighet till. Det har tidigare varit svårt för majoriteten av SDF och regioner att erbjuda spel i homogena flickserier och i än mindre utsträckning i junior- och damserier på grund av att populationen är för liten. Den lilla andel av tidigt duktiga flickor lyfts upp i seniorsammanhang alltför tidigt och går därmed miste om flertalet viktiga utbildningsår då fokus i seniorsammanhang tenderar blir mer på prestation/resultat än på utveckling av enskilda individer. Sammantaget riskerar nuläget ha negativ påverkan på möjligheterna att konkurrera på yttersta världselitnivå och att flickspelare som inte ännu är duktiga nog att spela som senior vid 14–16-års ålder väljer att sluta då de inte har någonstans att spela.

Det är därför med glädje som Färjestad BK kunde ställa upp i den nya turnering som tagits fram för att främja just unga tjejers karriär inom svensk ishockey. 

Under den gångna helgen ställdes laget mot Örebro. Trots två förluster som innebär att det tyvärr inte blir något fortsatt spel i turneringen så gläds Färjestad BK:s huvudtränare, tillika juniorcoach under helgen, Silje Holös åt initiativet och ser ljust på framtiden:

  • Jag är otroligt glad för satsningen som nu genomförs. Det gör att spelare i våra kringliggande föreningar får en möjlighet att träna och tävla med likasinnade vilket är otroligt viktigt för att vi ska kunna utveckla duktiga ishockeyspelare över tid. Bara under de här två matcherna kunde vi se hur spelarna utvecklades och tog kliv i sitt eget spel. Det blir dessutom en bra möjlighet för våra egna juniorer att få vara ledande spelare och driva laget framåt, något som är viktigt för deras utveckling och framtida spel i vårt A-lag.