fbpx

Anton Berglund började spela hockey runt femårsåldern för IFK Strömsund. IFK Strömsund är en mindre klubb som ligger tio mil från Östersund. Berglunds morfar var där och stöttade honom från en tidig ålder och det var där glädjen började någonstans. Inför U16 valde Anton att flytta till Östersund och fortsätta sin hockeyresa. 

– IFK Strömsund är en hockeyklubb som ligger i en by med tretusen invånare, då tänkte jag ta ett nästa steg och flyttade till en större klubb i Östersund. 

Sedan inför hockeygymnasium sökte Berglund in på Färjestad hockeygymnasium och provtränade och blev sedan antagen.

-Jag var här och provtränade och pratade lite med Loob och tyckte att det verkade väldigt bra här och tvekade inte så mycket när jag blev antagen, för kände att detta var det bästa alternativet.

Under sin första säsong i U18 vann Berglund SM silver. Han spelar för närvarande sin andra säsong för U20 och har fått chansen att spela i representationslaget. Utöver detta fick Berglund chansen förra säsongen att spela för Forshaga, när U20 serien var nedlagd på grund av COVID19 restriktioner. Berglund har också fått chansen att spela i representationslaget.

Hur har ishockey format dig till den du är idag?

-Jag skulle vara väldigt mycket latare om jag inte spelade hockey. Hockey har bidragit med att jag ofta är uppe i varv och aktiv. Detta påverkar också positivt prestationen i skolan, för när man tränar så orkar man oftast jobba bra i skolan.

Bästa minnen?

-Vi har inte vunnit så mycket, för vi hade inte så mycket pengar på cuper och sådant men U16 SM kvalet när vi vann mot Modo med 3–1. Vi var ganska uträknade och då var det skönt att vi slog Modo och hade chansen, vi gick inte vidare, men vi fick chansen. 

Största besvikelse du tagit del av i din hockeykarriär?

-U16sm- och tv pucks kvalet. Härjedalen brukar inte gå vidare i TV pucken, men vi var väldigt nära, så det var en stor besvikelse när vi inte gick vidare. Liknande med U16sm kvalet när vi vann mot Modo men förlorade mot ett sämre lag och gick inte vidare. 

Hur hanterade du den besvikelsen

-Försöka komma ihop som grupp ytterligare och det är då man behöver varandra som mest.

Ungdoms Hockey

Anton beskriver att hockey har bidragit med gemenskap, vänner, sysselsättning och glädje. Med hockeyn har Anton fått flyttat hemifrån och vuxit som person. 

-Först när jag flyttade från Strömsund till Östersund, så flyttade jag från min pappa och hans familj. Sedan när jag flyttade från Östersund till Karlstad flyttade jag ännu längre bort från familjen. Det är som det är, om jag vill komma någonstans så måste man våga flytta, berättar Berglund och fortsätter:

-Färjestad har lärt oss att ta ansvar och sådana saker. Hockeymässigt väldigt stor utveckling, dem har lärt mig en massa nya grejer som jag kan ta med mig länge.

Vad motiverar dig att spela hockey på denna nivå?

-Min kärlek till sporten har alltid funnit där sedan barnsben och det är den som motiverar mig för utan den, skulle jag inte kunna orka vara här varje dag och träna så hårt som jag gör. Alltid kul och komma hit och träffa alla, gemenskapen och få tävla. 

Corona-tider – utlånad till Forshaga

-Att jag fick möjligheten att spela matcher var otroligt kul tycker jag. Sedan att jag fick tävla mot lite större, starkare och framför allt smartare spelare gjorde att jag utvecklades ännu mer. Man måste tänka lite mer och spelet är lite annorlunda jämfört med U20 hockeyn där det är mer tuta och köra, berättar Anton och fortsätter:

-I Forshaga kunde ibland tempot vara lite mer avvaktande, men samtidigt finns det inte utrymme för misstag på samma sätt för äldre spelare tar vara på sina chanser på ett bättre sätt än på U20 nivån. 

Representationslaget

Berätta mer om när du fick chansen med A-laget?

-Att få chansen med A-laget är jättekul och lärorikt. Har inte fått spela så mycket men att bara få vara med och träna gör att man utvecklas mycket och ständigt få möta riktigt duktiga och skickliga spelare. Där är de ännu viktigare att inte göra misstag och hela tiden vara fokuserad för spelarna är grymt skickliga och är bra på att ta vara på chanserna. Sedan är alla mycket starkare och de gör att man måste va mer skärpt i defensiven för att ständigt ligga på rätt sida. Men kul att få vara med och tävla varje dag för att bli bättre.

Vad är din framtida plan för utveckling?

-Min plan är att göra mitt bästa och träna så hårt och bra jag kan. Vill lägga på mig några kilon så att jag blir lite tyngre på isen.  

Snabba frågor:

 Har du något intresse utanför hockeyn?

-Jag gillar att kolla och spela basket. Jag spelar ganska mycket tv spel också. 

Vem är din förebild?

-Erik Karlsson, kollade på honom redan från tidig ålder och tyckte om hur han spelade, man försöker kanske efterlikna honom lite när man spelar. 

Favorit motto?

-Alltid göra sitt bästa oavsett vad, för man kan inte göra så mycket mer än sitt bästa och då kan man lugna sig själv med att man gjort sitt bästa och då kan man inte vara besviken.

Favorit maträtt?

-Pasta carbonara.

Favoritlåt?

-Chosen one med Polo G.

Favorit hockeyspelare?

-Erik Karlsson. Jag gillar sättet han spelar och hur skicklig han är med både puck och skridskor.

Egenskap?

-Jag försöker alltid vara positiv, för att man tränar mycket och det är lättare när det går dåligt att man blir lite nedstämd, men då måste man kämpa hela tiden för att vara positiv, så fort man börjar bli negativ så är det svårt att ändra det. 

 Vad innebär framgång för dig?

-Ta mig så långt som möjligt.

Av: Ellie Lynch  

Bilder: Bildbyrån, Kjell Norlin & privat