fbpx

 

-Att tillhöra ett lag har fått mig att våga vara mig själv, berättar Alfred Bergman hockeyspelare för Färjestad BK J20 om sin hockeyresa.

 

Alfred Bergman startade i skridskoskola när han var knatte, fortsatte sedan spela hockey runt fem-års åldern i Nor IK. Han har alltid tyckt att det varit väldigt roligt och det beror till stor del av att han som liten följt med sin pappa när han spelade hockey. Bergmans liv har alltid kretsat kring hockeyn! Han fattade även intresse för sporten, eftersom det är en kampsport och händer hela tiden något.

-Jag har aldrig varit en målskytt, men har alltid haft storleken med mig. Det är det som har varit min specialitet att jag är stor och svår att ta pucken av, berättar Bergman.

(Bild: Chris Lynch, Oliver Mattsson och Bergman i moderklubben)

År 2013 flyttade Bergman och Nor IK övriga Karlstad killar till Färjestad BK. Med Färjestad BK har Bergman vunnit mycket cuper, U16 SM guld och J18 silver.

-Målet varje säsong är att vinna guldet det är det man kämpar för! När man väl är där har man bra lagsammanhållning och njuter av det man åstadkommit tillsammans, berättar Bergman.

 

Sedan började Bergman i hockeygymnasium i Karlstad. Det gjorde han dels för att han bor här, dels för att Färjestad fostrat många bra hockeyspelare och har bra resurser där man kan få hjälp snabbt. Bergman har även fått chansen och spela i A laget vilket han tycker är jättekul och nyttigt att få känna på det.

-Jag vet nu vad som krävs för att spela på den nivån! Säger Bergman.

 

Hur har ishockey format dig till den du är idag?

-Hockeyn är sjuttiofem procent av vad jag ägnar min tid åt. Jag skulle vara lat om jag inte spelade ishockey, men visst, jag hade nog tränat ändå för jag tycker det är kul att träna och hålla igång. Jag hade troligtvis varit tillbakadragen och blyg. Att tillhöra ett lag har fått mig att våga vara mig själv.

 

”Det är hockeyn som har fört en dit man är idag”

-Ishockey har bidragit med det mesta, för att alla min vänner har oftast varit mina lagkamrater. Jag har svårt att se de som inte har någonting att göra, de som åker hem direkt efter skolan. Livet vi lever är något vi gör varje dag. Färjestad har varit bra med att hjälpa att hitta vem jag är som hockeyspelare och som person. Man har fått en roll här i klubben som spelare och utanför planen också. Vi har sedan vi var små lärt oss mycket om hur man ska bete sig.

 

Vad har du uppnått hittills i din hockeyresa?

-U16-SM Guldet, det är den känslan man vill uppnå tillsammans med polarna som man umgås med varje dag, berättar Bergman och fortsätter:

-Det är bland de roligaste, det är inte alla som får vara med om det vi är med om. Just det här med att “vinna som ett lag och förlora som ett lag”.

 

 

Motgång

Förra sommaren opererade Bergman sina höfter, men ångrade sig dock lite grann och är lite besviken över att inte kunnat göra det tidigare.

-För jag har haft problem med det i många år, berättar Bergman.

När han var runt fjorton år var han mitt uppe i en växtperiod och då är det otillåtet att operera sig. I slutet av första j18 säsongen opererade han sig. Bergman var besviken att han inte tagit tag i det lite tidigare, så han kunde ha spelat fler matcher än vad han gjorde.

-Nu är jag är väldigt glad att jag gjorde operationen för den har hjälpt mig väldigt mycket. Jag har inga problem alls idag! Berättar Bergman.

 

Hur hanterar du den besvikelsen?

-Ibland tänker jag på att jag kunnat varit med och spelat mer matcher, men finns inte mycket att göra åt saken nu i efterhand. Jag stod inför ett val att operera där och då eller lägga av med hockeyn, så jag får vara glad över att jag kunnat gjort operation för att bli bättre.

 

Corona – sämre minne

Förra året avbröts säsongen mitt i slutspelet på grund av Corona och Bergman hade det lite på känn att det kunde hända.

-Vi hade ju spelat en match hemma mot Frölunda. Man visste inte om man skulle förbereda sig för match eller att säsongen skulle sluta, berättar han.

Bergman beskriver det som att det blev tomt, eftersom man skulle följa restriktionerna och stanna hemma.

-När man håller på att slita en hel säsong är det rätt skönt de första dagarna att ta det lugnt, sedan blir man nästa galen för man är inne i ett slutspel och man vill bara spela hela tiden, fortsätter Bergman.

 

Juniorhockey

Bergman beskriver att vinna är drivkraften! När laget reser och tillbringar så väldigt mycket tid i buss runt om i hela Sverige så är det en uppoffring han anser det vara värd. ”Känslan att vinna är så mycket roligare än att förlora” säger han. Varje träning och varje dag är till för att vinna för Bergman och det är precis den känslan han strävar att komma åt och vill slippa känslan av att förlora.

Berätta mer om livsstilen ni måste hålla er till?

-Äta och sova är lika viktigt som att träna och det får vi höra varje säsong, berättar Berman och fortsätter:

-Man vill vara så pigg som möjligt för att kunna vara sitt bästa jag!

 

Framtiden

Jag vill såklart spela i A laget och representera Färjestad, men jag har också drömmar om NHL!”

Har du en plan för utveckling och drömmar?

-Planen är väl att jobba stenhårt varje dag för att uppfylla målen och sedan vara ödmjuk i uppgiften och jobba hårt varje dag för att sedan kunna livnära mig på hockeyn.

 

Snabba frågor:

 

Vilka är dina intressen?

-Jag är väldigt musikintresserad. Sedan är det väldigt kul att följa andra sporter också som fotboll och basket. Jag gillar all möjlig musik och lyssnar mest på hiphop, men jag är uppvuxen med rock. Jag tycker att det är kul på kvällarna att undersöka olika artister och deras historik och vart dem kommer från och vad de står för.

Vem är din förebild?

-Alex Ovechkin han har en otrolig inställning och visar tydligt vad som krävs för att vinna. Han visar en otrolig glädje och det är den glädjen man vill uppnå när man spelar.

Beskriv dig själv med en egenskap?

-Jag har en ganska bra gräns på mitt humör- jag är väldigt lugn och sansad och har ett bra konsekvenstänk. Det finns många som bara kör, men jag tänker oftast vad som kan hända i efterhand.

Vad innebär framgång för dig?

-Vinna, jag menar du kan spela i NHL med stjärnor som uppnår massa individuella priser som mest poäng och sådär, men för mig är framgång när ett lag vinner. Om vi går hela vägen denna säsong och vinner SM guld, det är framgång för mig.

Av: Ellie Lynch