fbpx

– Man har lätt för att träffa nytt folk och prata med dem, jag tror att man får mycket av det sociala.
Det säger Isac Tonsjö, hockeyspelare för Färjestad BK J20 om sin hockeyresa.

Isac Tonsjö var runt fem- sex år när han började spela ishockey för Kungälv IK. Han tyckte att det var roligt att spela hockey, eftersom han kunde komma till ishallen och få hänga med kompisar och samtidigt ha kul i omklädningsrummet. Tonsjö tyckte även om att få spela matcher och att tävla. Med Kungälv fick Tonsjö spela GP pucken, vilket är en turnering där alla Göteborgslag möter varandra och den turneringen vann de två av de fyra åren.

Sedan så bytte Tonsjö till Frölunda U16 och spelade där i ett år och fick vara med om ett U16 silver. Sedan i första året av U18 året, så återvände han tillbaka till Kungälv IK. Anledningen till detta var för att Tonsjö kände att han ville få utvecklas i sin egen takt, men olyckligtvis råkade han även ut för en ryggskada, så han ville trappa ner det ett steg, för att återfinna glädjen för hockeyn.

Efter den säsongen, så var han hel igen och kände att han kunde spela på en högre nivå och anslöt till Almtuna, Uppsala, där han bodde med sin polare, vilket passade honom bra. Inför denna säsong kom Tonsjö hit till Färjestad BK J20 för att utmana sig själv ytterligare.

Hur har ishockey format dig till den du är idag?

– Man har lätt för att träffa nya människor och prata med dem, jag tror att man får mycket av det sociala. Sedan tror jag att man får mycket disciplin också att man får lätt för att lyssna och ta till sig.

Tonsjö fortsätter:

– Man har lyssnat på väldigt många tränare under åren och försökt göra som de säger och när man gör något misstag rätta till det, för att utvecklas och bli bättre.

Motgångar

När Tonsjö skadade ryggen under U16 säsongen, så körde han rehab tre gånger om dagen i några veckor, för att få ordning på ryggen.
– Jag körde wetwest träning och rehabiliterade ryggen, vilket innebär att man har en flytväst runt magen och så springer man i en bassäng, så då gjorde jag det innan skolan eller efter skolan på eftermiddagen. Det var ingen kul det, men det blev bra tillslut med ryggen och den är bra idag, berättar Tonsjö.

Vad har du uppnått hittills i din hockeykarriär?
-Jag har fått spela U16 SM final, varit med och tagit bronsmedalj i TV pucken med Göteborg och varit med och spelat SM slutspel med Almtuna.

Juniorhockey
Det Tonsjö tycker är roligast det är att åka till ishallen och ha kul med polarna, sedan tycker han även om att tävla.
– Om man är skadad eller så och sitter och tittar på läktaren på matchen, så är man alltid lika sugen att vara med på isen, det är aldrig kul att sitta på läktaren, då vill man bara vara med på isen, berättar han.

Enligt Tonsjö så har hockey en speciell livsstil, men den trivs han i. Han är van vid all träning och det är vardag för honom och han tycker att det är roligt. Om han skulle tränat färre gånger i veckan tycker han att det skulle kännas väldigt konstigt.

 

 

Ishockey har även bidragit till att han lärt sig att vara en bra lagkamrat.
-Färjestad BK har bidragit med många nya kompisar som man kommer ha kontakt med väldigt länge framöver, men även ett ställe att träna och utvecklas på. Jag trivs väldigt bra här, berättar Tonsjö.

Största besvikelse du tagit del av i din karriär hittills?
-Det var när vi torskade SM finalen i U16, det var en stor besvikelse. Det kunde lika gärna vänt åt vårt håll, men det är ju inte att man går och tänker på det nu ändå.

Hur hanterar man den besvikelsen?
-Det är väl inte så mycket att göra åt i efterhand. Det är bara att träna på och kämpa så att man får möjlighet att spela en sådan match igen. det är väl inte så mycket att göra egentligen

Snabba frågor:

Har du några intressen utanför hockeyn?
-Jag tycker om sport överlag och jag gillar fler olika sporter, t.ex att spela padel är ju roligt och jag tycker om att spela basket och kolla på basket. Jag tycker även om att spela fotboll med kompisar och landhockey på gatan.

Favoritmaträtt?
Pizza

Vem är din förebild?
– Familjen, för att det är människor man ser upp till och människor man vill efterlikna.

Beskriv dig själv med en egenskap?
-Väldigt glad och har alltid ett leende på läpparna. Det är bra när man är i omklädningsrummet, då det är go stämning och blir roligare att spela när alla är glada. Jag försöker att ta lätt på saker och ting, då trivs man bra med sig själv och alla runt omkring sig också.

Vad innebär framgång för dig?
-Att man känner själv att man utvecklas och att man blir bättre och att man tar nästa steg.

Av: Ellie Lynch