fbpx

-Ishockey har format mig till en snäll och social person, eftersom man träffar så många olika människor under sin resa och lär sig hur man är en bra lagkamrat. 

Det säger Chris Lynch, hockeyspelare för U20 om sin hockeyresa.

 

År 2004 började Chris Lynch att åka skridskor på allmänhetens åkning i Kobbs arena och från den stunden ville han inte göra något annat. Oktober 2006 öppnades den första ishockeyrinken någonsin på Irland- strax efter att Chris flyttat dit med familjen. När han var då fyra år gammal och började spela i ett lag som hette Dundalk Bulls. Anledningen till att han flyttade till Irland var för att hans mamma är därifrån och hon ville visa hennes kultur och vart hon kommer ifrån. Ishockey är inte en av de populäraste sporterna i Irland, så vid den åldern började han i ett lag för U10, då han redan kunde åka skridskor. Han var den yngsta i det laget (se bild nedan) och han var även seniorlagets maskot. Med Dundalk Bulls mötte Chris flera lag från både Scotland och Belfast. Dundalk Bulls ingick även i flera turneringar där de mötte flera lag från USA och Kanada som dem spelade mot. Under denna period av sitt liv så hade hans mamma köpt honom ett par rullskridskor, som han åkte runt i väldigt ofta och det tyckte grannarna var väldigt spännande.

December 2008 flyttade Chris hem till Sverige igen och började spela i NOR IK. I moderklubben fick han spela mycket med de äldre killarna och han känner idag att han fick lära sig väldigt mycket av det. Lynch deltog i många sporter när han var liten, bland annat fotboll och karate. Men det var hockeyn som intresserade mest och som han ville fortsätta med, eftersom han tyckte att det var kul och spela och roligt med all gemenskap som fanns kring hockeyn. En annan aspekt av hockeyn Chris älskade från en tidig ålder, var att det gick så snabbt i hockey.

Det var lite speciellt på den tiden, för att det var Chris faster Pia som hade tillsammans med andra föräldrar startat laget i Nor, så de flesta som spelade där pendlade från antingen Karlstad eller Grums. Chris spelade i Nor IK i flera år och de kom till exempel tvåa i Farsta cup, vilket inte var dåligt för Nor IK.

Chris bor precis i närheten av Löfbergs arena, så det fanns ingen anledning för honom att inte spela här, så han och övriga Karlstadkillar i Nor valde att flytta till Färjestad BK år 2013. Chris och sin årskull har alltid varit väldigt hockey utbildade och första året han kom till Färjestad vann de Lions cup U12, senare vann de GIKen U14 (världens största U14 turnering) och flera andra turneringar.

-Vi vann det mesta vi spelade, berättar Lynch.

Säsongen i U16 var en händelserik säsong för laget, då TV Pucken spelades. Men Värmland förlorade i kvarten mot Skåne, som vann hela turneringen. Sedan avslutade de säsongen med att göra en mirakelvändning mot Djurgården i semifinalen och vann sedan SM guld mot Frölunda.

-Det var kul att vinna SM guld och det var en häftig känsla att vara bästa laget i Sverige, berättar han.

Efter den säsongen, började Lynch på Färjestad hockeygymnasium och samma år vann de J18 silver. Nu är han inne i sin första J20 säsong.

 

Hur har ishockey format dig till den du är idag?

“Ishockey har format mig till en snäll och social person, eftersom man träffar så många olika människor under sin resa och lär sig hur man är en bra lagkamrat”

 

Motgång

Under J18 säsongen missade Lynch slutspelet i SM. Han fick en knäskada och detta är bland det tuffaste han fått uppleva. Han kände att han inte kunde hjälpa laget, vilket han tyckte kändes tråkigt. Sedan förlorade de finalen, vilket han inte heller tyckte var kul.

-Det var roligt att komma så långt, men tråkigt att vi inte vann guldet, säger Lynch.

Vad har du för tips till dig själv utifrån det du vet nu?

-Att vara positiv hela tiden och bara ta det lugnt. Att man inte blir för ledsen och försöka se möjligheterna istället.

 

Juniorhockey

Lynch beskriver Färjestad som en professionell klubb med bra utbildning. De har fostrat honom sedan elvaårsåldern och det är där han lärt sig det mesta.

 

Varför valde du Färjestad som hockeygymnasium?

-För mig var det ganska naturligt, för att jag bor här i Karlstad och jag spelade i Färjestad innan.

Lynch fortsätter:

-Jag gillar klubben, träningsmöjligheterna och få mat hemma på bordet och sådant, så det var inga konstigheter för mig.

 

Vad motiverar dig att spela hockey på denna nivå?

-Jag tycker att det är riktigt kul och det är mest glädje, allting runt omkring och få spela i laget man älskar liksom. Det har varit en dröm sedan barnsben att få vara med.

 

Snabba frågor:

Har du något intresse utanför hockeyn?

-På somrarna spelar jag mycket golf och utöver det tycker jag om att kolla på sport i allmänhet och att hänga med kompisar. Jag gillar även att spela NBA 2K.

 

Vem är din förebild och vad betyder denna person för dig?

-Zlatan, jag tycker han är häftig och han gör saker som inte många andra har gjort, inte vad man sett iallafall. Hans attityd är intressant och spännande och det är den som gjort att han är den han är.

 

Favorit motto?

“Never give up, för att jag ger aldrig upp”

Favoritmaträtt?

-Hamburgare.

Favoritlåt?

Laugh Now Cry Later- Drake

Favorit hockeyspelare?

-Jag har alltid gillat Victor Hedman. Han är bästa hockeyspelaren i världen just nu, för han är en tvåvägsback och bra i alla änder och jag ser upp till honom.

Beskriv dig själv med en egenskap

-Jag är snäll, det är lätt att vara med mig och det märker man bara ju mer man är med mig.

 

Vad innebär framgång för dig?

-Sätta upp mål och känna att man lyckas med något och vara nöjd med det man gjort.

Av: Ellie Lynch