fbpx

 

– Framför allt, stort intresse, det var bland det roligaste som finns att få spela hockey och gemenskapen och vänner, eftersom man gick i samma klass som dem man spelade med.
Det säger Linus Johnsson, kaptenen för Färjestad BK J20 om sin hockeyresa.

Linus Johnsson, vars moderklubb är Hammarö HC, började spela knattehockey när han var sex eller sju år. Den största anledningen till att Johnsson fortsatte med hockeyn var framför allt, stort intresse, han tyckte att det var bland det roligaste som finns att få spela hockey och gemenskapen med alla vänner.

– Ens bästa vänner var dem man spenderade mest tid med, berättar han.
Johnsson spelade många sporter förr, men det var hockeyn han fastnade för.

Under högstadiet bytte Johnsson från moderklubben till Färjestad BK, men han bytte även skola från Mörmon till Rudsskolan. Detta gjorde han för att få hockey som tillgång och få träna på skol tid. Det tyckte han kändes lite nervöst.
– Jag skulle nog säga att jag kände många från Färjestad, man har mött varandra genom åren och kände igen varandra från samma läger. Det var rätt lugnt ändå och jag var rätt trygg i mig själv. Jag skulle bara ha roligt och jag såg fram emot det, berättar han.
För Johnsson var det en självklarhet att när han väl fick chansen att byta till Färjestad BK så kommer han göra det.

Han sådde ett frö inne i Färjestad BK och fick visa upp sig och detta resulterade till att han sedan fick frågan att spela U16. Resan tar inte slut där, Johnsson fick även ta del av ett SM silver och har dessutom merit i A – laget.

Barndomen
Ishockey har bidragit med oförglömliga minnen från Johnssons barndom. Han minns alla cuper som de sovit i gymnastiksalar och blåst upp madrasser och sedan spelat tre matcher varje dag och sedan var han rätt slut på söndagen, då det var dags att åka hem. Antingen gick det hela vägen och någon gång gick det mindre bra. Johnsson kommer ihåg ett särskilt minne under hans tid för Hammarö HC när dem spelade i Mariestad och vann på straffar.

Hur har ishockey format dig till den du är idag?

– Om jag inte hade ishockey skulle jag inte vara lika ödmjuk, kanske inte lika seriös. Jag skulle nog inte haft de rutinerna av att gå upp och käka frukost och jag hade nog legat lite på latsidan förmodligen.

Johnsson var inte den som stack ut ur mängden, det kom senare på åren
”Jag la ner mest tid, och kanske därför jag tog mig hit också. Jag kanske inte var en jättetalang utan jag jobba mig hit. Jag jobbade hårdare än alla andra från det laget”

Juniorhockey

Att spela juniorhockey kräver motivation för utbildning och man får hålla hårt i sina drömmar.

-Det är det roligaste du vet och det är det du vill hålla på med. Jag tror att få har svårt att förstå, runt omkring, att man har lagt ner så otroligt mycket tid för det här, det är inget man bara kastar iväg. I alla fall inte jag och det tänker jag inte göra heller, berättar han.

För Johnsson handlar det om rutin: en hockeyspelare kan inte bete sig hur som helst, när den spelar och lägger ner så mycket tid.

-Du måste ta ansvar annars syns det på isen. Det är sunt förnuft,   fortsätter Johnsson.

Kapten
Johnsson tar sin kaptenroll på ytterst allvar och vill föregå med ett gott exempel genom att ha bra attityd på och utanför isen. Han anser att han har en ledande roll i laget och vill få med hela gruppen i rätt riktning.
– För att leva upp till det försöker jag att vara mig själv och inte någon annan. Att alltid bidra med ett gott och glatt humör varje träning och sprida det vidare till varje spelare, berättar Johnsson.

Vad är din största besvikelse du tagit del av i din karriär hittills?

– Det var SM silver, då var jag riktigt besviken och klandra mig själv lite mycket, för just där och då hade jag inte min bästa match.

Hur hanterade du den besvikelsen?

– Prata mycket med föräldrarna. Men framförallt med Feffe, Jake och Mackan som var våra coacher och jag fick berätta hur jag kände och så fick de säga vad de tyckte och tänkte. Det gick över rätt snabbt ändå.

Snabba frågor:

Vem är din förebild?

– Jag har alltid gillat Henrik Zetterberg, han har jag alltid tittat på klipp och följt och jag gillar hans attityd. Hans självkänsla, eftersom han har själv varit kapten och center. Han har jag sett upp mot, skulle jag säga.

Har du några personliga mål som du känner att du uppnått?

– Får vara med i A laget och spela match och spela i det tempot, det var riktigt roligt. Längre mål fram är att bli som bra som möjligt, jag hoppas på att kunna livnära mig på hockeyn.

Beskriv dig själv med en egenskap som beskriver dig bäst?

– Lätt att ha och göra med. Smälter in i många sammanhang och har inte svårt att träffa nya personer och pratar gärna av mig. Jag är inte så komplicerad.

Favorit motto?

“Det löser sig, jag är lite så som person för allt går och lösa sig till slut. Det är inget som riktigt skiter sig, utan tänk positivt ”

Favoritlåt?

On every streeth, Dire Straits.

Favoritmaträtt?

Taco paj.

Du kan se mer om spelaren på: https://www.eliteprospects.com/player/349960/linus-johnsson

Av: Ellie Lynch