fbpx

– Det gäller att respektera alla för den de är, det är det som gör det enkelt att vara med andra människor att respektera andra med deras bakgrund och andra grejer.
Det säger Alexander Ternblad, assisterande kapten för Färjestad BK U20.

 

Ternblad var ungefär tre år när han började åka skridskor, annars hade hans hockeyintresserade pappa alltid dragit med honom till hockey.
Han började spela ishockey när han var ungefär sex år i Landskrona, Skåne.Ternblad fastnade för hockeyn, eftersom han spelade med kompisar som bodde på samma ställe. Det var en sådan grej som blev en vardag för honom, han spelade hockey med kompisarna för att det var kul. Det var en ganska liten förening som han spelade i, så det var tidigt som han gjorde mycket mål. I den dåvarande föreningen fanns det redan i tidig ålder några stycken som var rätt bra.

Till slut blev Ternblad tretton–fjorton år och kände att han behövde ta nya steg för att utmana sig själv och få ytterligare utbildning.
– Jag flyttade till Malmö och spelade hockey där. Lite större klubb och alla kände i den åldern att det antingen var Malmö eller Rögle. Mina föräldrar är uppvuxna i Malmö, så det har alltid varit ett självklart val. Min morfar gillar inte det på andra sidan, ingen kommer därifrån. Vi bodde i Löddeköping tills jag började gymnasiet och då flyttade jag dit själv, berättar Ternblad.

Sedan kom Ternblad hit till Färjestad BK efter spelat U18 och U20 i Malmö Redhawks. I Färjestad BK har han fått större förtroende och har redan spelat en match A laget.                                                             

Varför valde du att komma till Färjestad BK?

-Jag var i Malmö länge, man vill testa något nytt och testa sig själv. Jag ville se vad jag går för och få nya ögon som ser mig. Att man blir en annan spelare, samtidigt som man var den man var innan, man vågar göra fler saker och utvecklas. Färjestad BK är en sådan klubb som utbildar många hockeyspelare, det har man sett från tidigare år.

Ternblad fortsätter:
– De har visat förtroende, gett mig lite friare val och gett mig den utvecklingen som jag vill ha. Det har jag inte känt att jag haft innan.

Hur har ishockey format dig till den du är idag?
-Man har enkelt i grupp och funkar med alla! Det är inte bara att man springer med sina egna vänner utan man tar hand om dem runt omkring sig. Det gäller att respektera alla för den dem är, det är det som gör det enkelt att vara med andra människor att respektera andra med deras bakgrund och andra grejer.

Juniorhockey
Ishockey har bidragit med en hel del i Ternblads liv bland annat alla vänner, men även vardagsrutiner.

– Hockeyn tar mycket tid, så man har fått prioritera bort dem vänner som inte håller på med det. För att komma och träna och då har dem vännerna i hallen varit viktigare och att det är kul. Det är lika kul nu som när man var mindre, det har blivit mycket en vardag säger han och fortsätter:
– Man kände det när säsongen tog slut förra året och man inte fick vara i hallen i två veckor att man hade ingen aning vad man skulle göra hemma, berättar Ternblad.

Assisterande kapten
Ternblad hanterar sin roll som assisterande kapten genom att leda med gott exempel framför kamraterna och ta hand om andra.

– Jag gillar inte när folk inte mår bra och kanske snacka med dem och visa att man bryr sig. Men även ge stöd till kapten om han vill snacka, man finns där för andra, berättar Ternblad.

Egen tid är viktigt
”Jag mår bra av att vara lite ensam ibland, för att man är mycket i hallen och umgås med sina lagkamrater varje dag, så jag tycker att det är skönt att komma hemma hem och slappna av och släppa hockeyn och göra annat istället”

Vad är din största besvikelse du tagit del av i din karriär hittills?
– Tv pucken, vi hade det på hemmaplan och kom inte långt som tänkt.

Hur hanterade du den besvikelsen?
– Det är något man har lärt sig, hur viktigt det är att få ihop en grupp. Det viktiga är att få med sig alla, så att personer inte springer åt olika håll.

Snabba frågor:

Vem är din förebild?
– Zlatan och Markus Rosenberg som många i Malmö har, i deras sätt att utstråla att man tror på sig och är stark i sig själv. “Man bryr sig inte vad andra tänker, man kör sitt race och man blir stolt över sig själv”

Har du några personliga mål du känner att du uppnått?
– SHL debut som har varit en dröm jättelänge, spelat- tv pucken, i Malmös J18 och J20 och nu Färjestads J20.

Beskriv dig själv med en egenskap?
– Omtänksam, jag gillar inte när man märker att någon inte mår bra, att man märker att det är något med dem.

Vad innebär framgång för dig?
– Att man lyckas med det man vill, sen kan man vilja ganska mycket, att man tar sina delmål på vägen, så kan man nå många framgångar.

Favoritlåt?
Säng av rosor av Darin.

Favorit maträtt?
Hamburgare.

Av: Ellie Lynch