fbpx

– Till en stark människa rent mentalt, för man har varit med om ganska mycket, man är lite bättre på att ta ansvar och gör något jag verkligen tycker är kul.
Det säger Dennis Hildeby spelare för Färjestad BK J20 om sin hockeyresa.

Dennis Hildeby var ungefär sju år när han började spela hockey i Linden Hockey, Eskilstuna. Hildeby valde att fortsätta med hockeyn framför fotboll, eftersom det går snabbt och kan hända mycket på kort tid. Han fick också väldigt tidigt beröm i ishockeyn.
– Så där stack jag ut i mängden. Jag har alltid haft en tränings vilja och viljan att tävla. Vilket har tagit mig fram, berättar Hildeby.

Vid fjorton års åldern bytte han klubb till Åkers Tränger som låg tjugo minuter bort från moderklubben. Ett år senare flyttade Hildeby till Hudiksvall och spelade i deras U16, men spelade Tv Pucken i Hälsingland.
– Jag kände att jag behövde chansa lite, eftersom tv pucks uttagning i Södermanland inte gick som tänkt och fick inte chansen.
Hildeby fick ett erbjudande och tog den. Han fick mycket hjälp från hans föräldrar vid flytten. Den chansen lönade sig, eftersom att Tv Pucken gick bra och de tog sig vidare till kvalet, vilket var stort där.

Detta resulterade i att han fick ett anbud från Timrå där han gick på gymnasium.
– Färjestad BK skulle möta Timrå men hade ont om målvakter, så jag var med på deras morgonvärmning, berättar Hildeby.
Efter det fick Hildeby ett erbjudande från Färjestad och resten är historia.

Motgångar
Hela säsongen i tvåan på gymnasiet gick dåligt för Hildeby. Han lade mycket press på sig själv, när han kom upp och skulle spela J20 som underårig. Hildeby spelade väldigt mycket, men tog det inte bra och det syntes på isen. Han spelade i väldigt många lag som inte tillhört toppskiktet i tabellerna och även det har känts som en motgång för junioren.
– Fram tills nu, för jag känner att jag spelar i ett lag som ska vara väldigt bra och det är vi. Men resultaten har inte kommit än, men det är inget jag stressar upp mig för. Det finns folk som tror på mig, så jag är väldigt nöjd, men jag vill även komma mycket längre, berättar Hildeby.

Har du några tips till dig själv när du gick i tvåan på gymnasiet?
– Det var bra att det gick dåligt, för jag lärde mig otroligt mycket. Jag skulle inte säga att jag ångrade det, för just under den säsongen tog jag hjälp av mental coach och fick väldigt mycket nya idéer, berättar Hildeby.
Idag är Hildeby mycket tryggare i sig själv och sitt spel. Han känner att han kan skilja på hockey och sitt personliga liv, vilket han inte kunde då.

Hur har ishockey format dig till den du är idag?
– Till en stark människa rent mentalt, för man har varit med om ganska mycket. Man är lite bättre på att ta ansvar och gör något jag verkligen tycker är kul.

Uppoffringar
”Flyttat runt och på så sätt lämnat familj och alla vänner man lärt känna. Det sker mindre uppoffringar varje dag och varje helg, när man är sugen att gå ut och hitta på något så får man hålla sig inne, när det är matchdag eller efter träning och så vidare”

Juniorhockey
Juniorhockey har bidragit med väldigt mycket vänner för Hildeby. Det har även lärt Hildeby att hantera motgångar och medgångar, vilket han anser är viktigt. Hildeby är väldigt tacksam att ha kommit till Färjestad, eftersom de erbjuder väldigt bra utbildning.

Varför valde du att komma till Färjestad?
– För att det är en väldigt fin klubb, väldigt bra förutsättningar och framförallt så känner jag stort förtroende. Jag känner att jag kan ta stora kliv i min utveckling i denna klubb.

“Jag känner att jag har mycket kvar att visa, har inte visat mitt fulla potential”
Drömmar och mål är vad som driver mig. Även att jag skulle vilja betala tillbaka till mina föräldrar och min familj, för allt dem har gjort för mig under min uppväxt. Så att det är något som driver mig väldigt mycket att få se hur stolta de är över vad jag har gjort och lyckats med.

Hildeby fortsätter:
– Jag vill inte ta hockey på för stort allvar, hade man lyckats hade man fått väldigt mycket beröm och uppmärksamhet, men sen känner jag att hockey ska vara en hobby, något kul. Jag vill ju jobba med det såklart, men jag vill ha ett personligt liv också som hockey inte är med i. Jag vill gå så långt jag kan för att se vad jag klarar av.

Har du något intresse utanför hockeyn?
– Jag gillar sport överlag, framförallt fotboll, och jag tycker det är kul att kolla på. Sen är det skönt att bara ta det lugnt.

Största besvikelse du tagit del av i din karriär hittills?
– Tv pucken nere i Malmö, där vi tog oss vidare från kvalet uppe i Skellefteå till Malmö där själva slutspelet var. Där kom vi inte upp som lag på samma sätt som i kvalet och mitt spel var jag inte helt nöjd med.

Hildeby fortsätter:
– Utifrån det jag vet idag, hade jag önskat att jag la mindre fokus på resultat och alla mål som gjordes och mer på detaljer i mitt spel.

Snabba frågor:

Vem är din förebild?
– Jag ser upp till Lionel Messi, för jag tycker att han är den bästa fotbollsspelaren i historien, men samtidigt beter sig som en helt vanlig människa. Det känns som att han har ett helt personligt liv, som inte har något med fotbollen att göra. Sen spelar han fotboll för att han tycker att det är kul och han bryr sig inte vad folk tycker och han behöver inte hylla sig själv som vissa andra fotbollsspelare kanske gör.

Favorit motto?
“Jag försöker att leva i nuet och inte tänka på framtid eller dåtid”

Favoritmaträtt?
Hamburgare.

Favorit hockeyspelare?
Andrei Vasilevski i Tampa Bay, eftersom han är väldigt atletiskt och kvick och stor men rör sig otroligt flexibelt, vilket ser njutbart ut.

Beskriv dig själv med en egenskap?
Gillar att tävla, men utöver det kärleksfull.

Vad innebär framgång för dig?
Ta kliv i sin utveckling och man ser att man utvecklas.

Av: Ellie Lynch