fbpx

Då tog jag en linje på gymnasiet som jag inte borde tagit, eftersom jag var skoltrött. Det var ett misstag som jag ångrar än idag, det säger Kjell Dahlin efter sin framgångsrika karriär.

Dahlin kommer ifrån en väldigt idrottsintresserad familj där ishockey var i fokus. Både hans pappa och två bröder spelade hockey, men också hans vänner och på det sättet blev han introducerad.

-Är man född i Timrå så är det hockey som gäller, berättar Dahlin.

BILD: Bildbyrån

Utöver hockeyn, spelade han även fotboll. Dahlin hade lite svårt i början när han startade med hockey, eftersom han inte kunde åka skridskor först, men gav inte upp eftersom han ville vara med sina vänner och spela. Sedan kom en helg då Kjell försökte åka skridskor igen och fick ett värdefullt tips av sin pappa:

“- Om bollen ligger där borta i fotbollen, vad gör du då?

-Jag springer dit och hämtar bollen, sa jag.

-Men nu ligger pucken där borta, sa han. Spring och hämta pucken!

Och på så sätt lärde jag mig att åka skridskor, att springa på skridskorna.”

Dahlin växte upp i hallen och såg sina storebröder spela, men var också där från tidig ålder för att hjälpa A laget bära klubbar och trunkar och liknande när han var där och kollade på deras träningar. Sedan debuterade Dahlin som sextonåring i Timrå A lag och spelade två säsonger i division 1 (nuvarande allsvenskan). Säsong 1980/81 blev Dahlin utvald till bästa unga spelare i Sverige. Samma år åkte Timrå ut ur elitserien och i samma veva flyttade Dahlin till Färjestad BK för att fortsätta sin utveckling.

Gymnasiet

BILD: Bildbyrån

Dahlin var ganska skoltrött när han gick ut ur 9:an och under denna period spelade han med A laget och reste runt Sverige väldigt mycket och spelade även i juniorlandslaget. Under denna period valde han en linje på gymnasiet som han ångrar än idag.

-Jag tog två år ekonomisk, men med facit i hand borde jag tagit fyra år teknisk, för jag var bra i fysik, kemi och matte. Min lärare sa också “du har så lätt för dig i skolan, framförallt de tekniska ämnena”, men då sade jag nej. Det var ett misstag som jag ångrar lite än idag, för man ska ta det man är bra på helt enkelt.”

Varför tror du att din hockeymässiga utveckling tog den farten den gjorde?

-Glädjen för sporten, man gav aldrig upp och hockeyn var nummer ett. Jag ville bli hockeyspelare och kämpade för det. Jag gillar att träna och vara med mina bästa polare, vi drog åt samma håll.

Han fortsätter:

-Viljan att ta nästa steg hela tiden och ha roligt på vägen. Vi tränade hårt som tusan, men hade också bra ledare som tog hand om oss redan från nio års åldern. När man gick till träningen var det roligt. Vi tävlade ute på isen, gjorde en kompis fyra mål skulle jag göra fem och så vidare.

BILD: Bildbyrån

Finns det något värdefullt tips du har till unga spelare?

-Håll på med allt vad sport innebär, fyll på i flaskan med koordination och rörelse och den biten! Testa på många sporter, men ha gärna en favoritsport. Håll på med allt, det ska vara roligt och sedan hitta vad man vill bli bättre på.

Stanley Cup

Under Säsong 1985/86 vann Dahlin det största priset som finns inom ishockey, Stanley Cup, så var de ett homogent lag, där alla varit bättre och bättre under säsongen. De hade gamla rink rävarna som Larry Robinson, Bob Gainey och Rick Green, sedan ett mittensegment som var på väg uppåt och sedan fanns ett gäng unga spelare som Dahlin själv. Den säsongen vann Dahlin skytteligan för Rookies och ingen har än idag slagit det rekordet. Samma år valdes även Dahlin med i NHL All star team för rookies. Detta säger Dahlin om laget:

-Vi hade ett lag som lyfte varandra och pusselbitarna fanns där. Vi var bra i allt, vi hade ingen superstar som Lemieux eller Gretzky utan vi jobbade för laget och slet där ute. Vi behövde inte säga så mycket till varandra och vi hade en jättebra kapten vid namn Bob Gainey. Han sade inte så mycket han heller utan han kunde bara spänna ögonen så skärpte sig allihop och jag har stor respekt till honom.”

När du ser tillbaka på din karriär, vilket minne ger dig störst leende?

-Stanley Cup, vilket var otroligt stort, man kan inte vinna något större inom ishockey. Man lever med ett lag i en hel säsong och sedan att vinna för Montreal det finns inget större!

-Det är det laget som vunnit mest Stanley Cup titlar, man förstod inte hur stort det var föränn man kom hem. Borgmästaren gav allihop ledigt och ingen fick jobba under ett visst antal dagar och det var helt otroligt. Man kunde inte ens gå ut på gatan, det var så stort.

BILD: Bildbyrån

Ungdomsansvarig i Färjestad BK

Innan Dahlin var ungdomsansvarig så hjälpte han Harald Luckner (dåvarande juniortränare) med hockeyhögstadiet, träningar, och kontorsarbete. Han drev ungdomssidan med Harald, fast det var Harald som skrev alla upplägg, men sedan slutade han och blev A-lagstränare och då tog Dahlin över. Dahlin tycker att det var med både glädje och förtvivlan, för det fanns mycket olika viljor i olika lag och olika föräldragrupper. Att man ska vara alla till lags och samtidigt driva en sport. Enligt Dahlin skulle man se till att alla hade roligt, för då kommer man längst.

-Att alla blir sedda och hörda och man pratar med alla spelare och ledare, berättar Dahlin.

Nuvarande roll som scout

För tillfället jobbar Dahlin som amatörscout för Winnipeg Jets, vilket innebär att han tittar på de yngre spelarna som ska in i draften och har främst Sverige som område, men i stora turneringar åker han över till Finland, Tjeckien och Ryssland.

Vad letar ni efter i unga spelare?

-Spelare som kan ta klivet över och spela i NHL, men det är ett stort kliv från svensk ishockey till NHL, men vi får sortera ut och komma överens i gruppen vilka spelare som vi tror mest på.

Han fortsätter:

-NHL är lite bättre på allt, de är mer tävlingsinriktade och det finns en tanke bakom varje beslut. Det kan se lite konstigt ut ibland men det är effektivt och det går fort och det är även fascinerande.

BILD: Bildbyrån

Vad har du fått för lärdom under din karriär?

-Man ska inte vara för snabb att ge kritik och dissa spelare eller ledare, utan man ska tänka igenom noggrant vad man sett och hört! Det är samma med mina rapporter när jag rapporterar spelare, jag vill tänka i några dagar vad jag sett!

Han fortsätter:

-Man vill inte vara för snabb att döma utan man vill snarare hjälpa spelare eller ledare. Att komma överens hur man ska gå tillväga och jobba som en grupp.

Vad är det du fått av hockey du aldrig skulle haft annars?

-Rest runt hela Sverige från Kiruna i norr till Malmö i söder, men också runt amerikanska kontinenten och sett olika kulturer. Det är inte bara hockey utan man har sett mycket på sidan av, från stad till stad med olika människor, dialekter och olika beteenden.

Av: Ellie Lynch