fbpx

– Det var mitt första år i Färjestad och det är inte så många som får uppleva ett SM guld, så det tyckte jag var roligt. Det säger Samuel Eriksson, spelare för Färjestad BK U20.

Samuel Eriksson var ungefär fyra år när han började att åka skridskor och därefter blev det skridskoskola. När han var sju-åtta år började Samuel att spela i Forshaga, då i ett lag med killar som var ett år äldre än honom.

Eriksson fortsatte med hockeyn, eftersom han fick glädje utav sporten.
– Det var såklart roligt att spela, men det var kompisar och själva hockeyn som var så roligt, berättar han. Eriksson anslöt till Färjestad BK inför U16 året och blev del av laget som tog U16 SM- guldet.

-Det var mitt första år i Färjestad och det är inte så många som får uppleva ett SM guld, så det tyckte jag var roligt, berättar Eriksson. Samma år representerade han även U-16 landslaget och har fått göra detta större delen av sin junior tid.

I J18 fick Eriksson ta del av SM silver mot Frölunda och har ända sedan dess spelat för U20. Han har även fått göra debut med A – laget. Eriksson tycker att Färjestad har varit ett bra stöd till hans utveckling och hjälpt honom på vägen med alla resurser som finns i klubben.

Hade du mer talang än andra i din egen ålder när du var yngre?
Nej det skulle jag inte säga. Jag har utvecklats år efter år. Det var roligt att bli frågad av Färjestad under U16 året!

Hur har ishockey format dig till den du är idag?
-Om jag inte spelade ishockey, så skulle jag hållit på med någon annan sport som till exempel fotboll eller vilken sport som helst. Jag har alltid gillat sporter och att röra på mig.

Sämre minnen

Året efter U16 guldet, så förlorade Eriksson och hans lag U18 SM final mot Frölunda, vilket han tyckte var en stor besvikelse.

Hur hanterade du det?

-Det var väl inte så mycket att göra, utan det var bara att glömma den och blicka framåt. Även fast det var svårt, men man får tänka att man ska försöka ta SM guldet nästa gång.

Juniorhockey

Eriksson har upplevt väldigt mycket inom hockeyn och känt att utvecklingen har funnits där och det tycker han känns bra. En stor del som är viktig för en hockeyspelare är att ha bra kost, men Eriksson har lite andra frukostvanor:

-Haha, jag brukar äta mat till frukost, till exempel köttbullar för jag gillar inte mackor och sådant en vanlig frukost brukar bestå av.

Varför valde du Färjestad som hockeygymnasium?

-Jag spelade för Färjestad U16 och Färjestad var det första gymnasium som frågade mig, så det kändes som ett självklart val.

Eriksson fortsätter:

-Jag bor i Forshaga och det är tjugo minuter ifrån hallen. Det är gött att bo hemma och kunna få hjälp av föräldrarna och få den stöttningen och vara nära kompisarna också.

Vad motiverar dig att spela hockey på denna nivå?

-Det är inte alla som får spela hockey på en sådan hög nivå, så det är såklart att man är tacksam för det och det är bara att fortsätta och jobba hårt. Man försöker ta sitt eget ansvar och sköta sig hela tiden.

Uppoffringar

“Jag har kompisar som inte spelar hockey, så det är många matcher och sådant där man skippar och vara med dem. Det är många helger och liknande som har gått bort för att spela hockey”

Snabba frågor:

Har du några intressen utanför hockeyn?

-På somrarna tycker jag om att spela golf, men i övrigt spelar jag mycket FIFA på tv-spel.

Vem är din förebild?

-Peter Forsberg är en av de bästa svenska hockeyspelare genom tiderna och han har jag alltid sett upp till. Han var en väldigt bra spelare, eftersom han kunde göra allting: fysiskt och tekniskt och hade allt en hockeyspelare kunde ha.

Favorit-motto?

“Göra så gott man kan och se hur långt det räcker. Man kan inte göra mer än sitt bästa” 

Favoritmaträtt?

-Pasta Carbonara

Favoritlåt?

Martin & Gina- Polo G

Favorit hockeyspelare?

-John Klingberg eftersom han spelar i det laget jag håller på i NHL och han är väldigt rolig att kolla på.

Beskriv dig själv med en egenskap?

-Jag är en social person och har lätt att prata med andra.

Vad innebär framgång för dig?

-Hårt arbete.

 

Av: Ellie Lynch