fbpx

Vilgot Holm född 2003, fostrad i moderklubben Troja Ljungby, tar nu steget till en av sveriges största föreningar. Det står nu klart att han kommer spela juniorhockey i Färjestad BK med start säsongen 2021/2022. Han kommer från två bra säsonger i Ljungby och kommer att fortsätta sin utveckling i Färjestad BK.

A-lagets målvaktstränare Maciej Szwoch har följt Vilgots utveckling och har efter efter att få se honom provspela känt att det varit “ett enkelt beslut”, som han uttrycker det. “Vi vet vad vi får. Han är motiverad och fokuserad.” Szwoch fortsätter med att beskriva Vilgot som en målvakt med bra storlek men som inte bygger sitt spel på endast på storleken, utan vars främsta kvalitéer ligger i spelet på skridskorna, att hålla sig avslappnad och att kunna läsa spelet. “Han kan plocka upp saker och göra något eget av det”. Maciej Szwoch poängterar även att Vilgot Holms plats i Färjestad inte har att göra med att hans storebror Arvid Holm spelar i herrarnas A-lag, utan att Vilgot får förtroende enbart på grund av egna meriter.

När vi frågade Vilgot själv om flytten till Karlestad och Färjestad BK svarade han såhär:

När fick du beskedet?
Jag var uppe i Karlstad och provspelade för ett par månader sedan och redan då kände jag att FBK var den perfekta klubben för mig. Strax efter besöket fick jag beskedet och ett kontraktsförslag från FBK. När kontraket låg på bordet tvekade jag inte en sekund innan jag skrev på.

Hur har processen tillsammans med Färjestad sett ut?
Min kontakt med FBK inleddes runt juletid. Daniel Hansen ringde upp mig och vi surrade lite – Några veckor senare åkte jag upp till Karlstad och provspelade. Efter det kändes beslutet självklart. Jag klickade bra med Hansen och FBK som förening var väldigt välkomnande när jag var på besök. Som sagt så fick jag kontraktsförslaget strax därefter och då var det självklart för mig att välja FBK.

Hur känns det att du ska spela i Färjestad?
FBK är ju en av de största klubbarna i Sverige och därför är det såklart riktigt mäktigt att få delta i projektet som de har på gång. Dessutom är människorna inom föreningen fantastiska. Spelarna, ledarna och sportcheferna är väldigt professionella och trevliga vilket gav mig en riktigt bra känsla efter mitt första besök.

Hur ser du på att komma till samma klubb som din bror?
Det känns väldigt bra. Jag tror att det alltid är bra att ha lite koll på sin nya omgivning och det jag har hört från Arvid så finns det inget annat än gott att säga om FBK som förening. Det finns bra förutsättningar i form av faciliteterna, bra coacher plus att klubben bryr sig om sina spelare vilket jag tror är en fantastisk formel för framgång för vilken spelare som helst egentligen.

Om du får drömma, vart vill du i din karriär?
Det är klart att NHL är den största drömmen man har som hockeyspelare. Jag tror aldrig att det skadar att ha skyhöga slutmål. Däremot är det viktigt att hålla fötterna på jorden, hålla sig till sina delmål och ta karriären ett steg i taget. Detta tror jag definitivt att FBK kommer hjälpa mig med vilket gör mig väldigt exalterad inför framtiden och den kommande säsongen!

Vilgot Holm kommer att spela i Färjestads U-20 lag, samtidigt finns det möjligheter för träningar i A-laget. Daniel Hansen, junior-målvaktstränare i Färjestad BK är den som främst kommer att jobbar med Vilgot under den kommande säsongen. Han beskriver den unga målvakten som en målmedveten spelare som vill uppåt. “Det känns kul att Vilgot ville hit till oss i Färjestad och jag ser fram emot att jobba tillsammans med honom. Det som utmärker Vilgot ute på isen är hans lugn i kombination med ett fint spelsinne. Vi tog hit Vilgot för att han har potentialen att nå vårt A-lag. Sen krävs det mycket och hårt arbete för att nå dit men potentialen finns absolut där.”

 

Av: Erik Rubenson

Foto: Robert Corell/Smålänningen